Sınavlar

YKS Başvuru İşlemleri Başladı (2021)

YKS Başvuru İşlemleri açıköğretime kayıt olmak isteyen öğrenciler için başladı. Herhangi bir üniversitede okumadıysanız veya halen okumuyorsanız ( Sınavsız ikinci üniversite kaydından faydalanamıyorsunuz. ) açıköğretime kayıt olabilmek için YKS sınavına girmeniz, baraj puanını geçmeniz, tercihlerinizin arasına açıköğretim yazmanız ve açıköğretim bölümüne yerleşmeniz gerekmektedir. Açıköğretime yerleştikten sonra Ağustos sonu başlayan ve Eylül ortasına kadar devam eden kayıt işlemini tamamlayarak açıköğretimliler arasına katılabilirsiniz.

Ülkemizde öğrencilerin üniversiteye girebilmek için girdikleri YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) başvuruları 4 Şubat 2021 yılı itibariyle başladı. Başvurular 2 Mart 2021 tarihine kadar devam edecek. Üniversiteye girmek isteyen tüm öğrencilerin bu sınav girmeleri gerekmektedir.

YKS sınavı için son yapılan açıklama ile koronavirüs pandemisi tedbirleri nedeniyle başvuruların tamamiyle online olarak yapılabileceği ve ÖSYM’nin AİS (Aday İşlemleri Sistemi)’ne e-Devlet şifresi ile girerek online olarak başvuru yapılabileceği belirtildi.

Açıköğretim fakültesi önlisans ve lisans bölümlerine yerleşmek isteyen öğrenciler’de daha önce üniversite okumadılarsa ve şu anda üniversite okumuyorlar ise YKS sınavına girmeli ve tercih yaparak açıköğretim bölümlerine yerleşmeleri gerekiyor. Açıköğretim YKS Kayıt işlemlerini bir önceki yazımızda sizinle paylaşmıştık. Açıköğretim YKS Kayıt işlemleri için tıklayınız.

2021 YKS Tarihi

YKS Başvuru İşlemleri Başladı (2021)
YKS Başvuru İşlemleri Başladı (2021)

2021 YKS sınavı başvuruları 4 Şubat – 2 Mart 2021 tarihleri arasında yapılacak. Başvurular sonrasında TYT (Temel Yeterlilik Testi) AYT (Alan Yeterlilik Testi) olmak üzere iki oturumda YKS sınavı gerçekleştirilecek. YKS sınavı 26 ve 27 Haziran tarihlerinde yapılacak olup 26 Haziran 2021 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 27 Haziran 2021 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacaktır.

2021 YKS başvuruları ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden, ÖSYM’nin AİS Mobil uygulaması üzerinden e-Devlet şifresi ile yapılabilecektir. YKS başvurusu yaparak harcınızı yatırdıkdan sonra ÖSYM’nin AİS sisteminden başvuru durumunuzu kontrol ederek başvurunun tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol etmelisiniz.

2021 YKS Başvuru İşlemleri ve Ücreti

2021 YKS sınavı TYT (Temel Yeterlilik Testi ), AYT (Alan Yeterlilik Testi) ve YDT (Yabancı Dil Testi) olmak üzere üç sınavdan oluşuyor. Sınava girecek öğrenciler üç sınava da girebileceği gibi tek sınava da girebilecektir.

YKS sınav ücretleri her yıl zamlanmakla birlikte bu yılda büyük oranda artış gerçekleşti. 2021 yılı için yapılan zamlardan sonra Sadece TYT’ye girecek adaylar 90 TL, TYT ile birlikte AYT veya YDT’den herhangi birine girmek isteyen adaylar 180 TL, TYT, AYT ve YDT’nin tümüne girmek isteyen adaylar ise 270,00 TL yatıracaklardır.

YKS ücretleri bankalar aracılığı ile yatırılabilecektir. Koronavirüs pandemisi nedeniyle tüm işlemleri online olarak gerçekleştirmek isteyenler bankaların internet şubelerinden, bankaların ATM’lerinden yks ücreti yatırma işlemini gerçekleştirebilirler.

YKS 2021 yılı başvuru ücretini Akbank, Albaraka, Finansbank, Kuveyttürk, Halk Bank, ING Bank, Vakıf Katılım Bankası ve Ziraat Bankası aracılığı ile yatırılabilecektir. Bu bankaların dışındaki bankalarda 2021 YKS Başvuru ücretinin yatırılması mümkün olmayacaktır.

Koronavirüs ve 2021 YKS

YKS Başvuru İşlemleri 2019 yılında ortaya çıkan koronavirüs pandemisi nedeniyle tüm eğitim sistemi etkilenmiş ve kayıtlar online olarak yapılmaya başlanmıştı. 2020 yılında okullar kapanmış ve online olarak uzaktan eğitim verilmişti. 2020 YKS sınavı alınan önlemler ile yüz yüze olarak gerçekleştirilebildi. Merkezi sınavlar dışında bir çok sınav online olarak gerçekleştirildi.

2021 yılında koronavirüs aşısı çıkmasına karşın henüz yaygınlaşmadı ve koronavirüs etkisi devam ediyor. Özellikle yurt dışında tespit edilen mutasyonlu koronavirüs’ün ülkemizde de görünmesi ile virüsün yayılım hızı artış gösterdi.

Aşı çalışmaları son hızla devam etmesine rağmen açıköğretim sınavları dahil olmak üzere tüm üniversite sınavları online olarak yapılmaya devam ediliyor. Güz dönemi sınavlarının tamamı online olarak yapıldı. Bahar dönemi için henüz bir duyuru yapılmamış olmakla birlikte koronavirüs’ün durumuna göre sınavların online olup olmamasına karar verilecek. Pandemi şartlarının elvermesi durumunda tüm sınavlar yüz yüze olarak gerçekleştirilecek. Uzmanlar tarafından yapılan tahminler bahar dönemi sınavlarının da online olarak yapılacağı yönünde.

YKS sınavı ile ilgili de henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Koronavirüs pandemisinin durumu ve gidişatı takip edilerek sınav zamanı yaklaştığında bir açıklama yapılacak. Sınavlar 26 ve 27 Haziran’da yapılacak olması nedeniyle şu an için beklemede kalınıp durum takip ediliyor. Sınavlara yaklaşık 6 ay olup sınav zamanı yaklaştığında öğrencileri mağdur etmeyecek bir çözüm bulunacaktır.

YKS, Açıköğretim ve Diğer tüm sınavlara giren tüm öğrencilere başarılar diliyoruz. YKS sonucunda açıköğretime yerleşmeyi planlayan öğrencilere şimdiden aramıza hoşgeldiniz diyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.