Duyurular

Açıköğretim 2021 Harç Ücretleri

Açıköğretim 2021 Harç Ücretleri öğrencilerin en fazla merak ettiği konuların başında geliyor. Hatta bir çok öğrenci belirlenen harç ücretine göre kayıt olmayı, kayıt yenilemeyi düşünüyor.

Açıköğretim sisteminde okumak isteyen öğrenciler, açıköğretimde okuyan öğrenciler her dönem harç yatırarak kayıt yenileme yapmaları gerekmekteedir. Örgün öğretimde üniversite harçları kaldırılmış olmasına karşın açıköğretimde öğretim gideri altında yer alması nedeniyle harçlar devam etmektedir.

Anadolu Üniversitesi şu an için Türkiye’deki en yüksek sayıda öğrenciye sahip. Çoğunluğu açıköğretim öğrencisi olmakla birlikte toplam sayı iki milyonun üzerinde.

Açıköğretim yeni kayıt olan, dgs ile geçiş yapan, ikinci üniversite kapsamında kayıt olan, yatay geçiş ile geçiş yapan ve mevcut açıköğretim öğrencileri güz dönemi, bahar dönemi olmak üzere iki dönem harcı ve tercihlerine bağlı olarak yaz okulu harcını ödemeleri gerekmektedir.

Anadolu Üniversitesi için belirlenmiş olan 2020 – 2021 yılı harç ücretlerini paylaşalım ve yazımıza devam edelim.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim 2021 Harç Ücretleri

Açıköğretim 2021 Harç Ücretleri
Açıköğretim 2021 Harç Ücretleri

Yukarıdaki tabloda yer alan harç ücretleri açıköğretime yeni kayıt olan ve bir dönemin normal derslerini alarak (30 kredilik ders) kayıt olacak olan öğrenciler için geçerli. Alttan veya üstten ders alarak 30 kredinin üzerinde bir kredi olduğunda harç miktarı artmakta ve yukarıdaki tablodan farklı bir duruma gelmektedir.

Kayıt yenileme yapacak olan öğrenciler alttan ve üstten ders alarak bir dönemde 45 krediye kadar çıkabilmektedirler. Aldıkları kredi sayısı arttığında kayıt yenileme harç miktarı da artmaktadır. Kayıt yenileme işlemleri için 2020 – 2021 Bahar Dönemi Kayıt Yenileme İşlemleri yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaz Okulu

Açıköğretimde yaz okulu isteğe bağlı olup harçları normal dönemden farklıdır. Aldığınız ders başına ücret ödemeniz gerekir ve yaz okulunda en fazla 5 ders alabilirsiniz. Yaz okulunda kaldığınız, kalmadığınız ve daha önce almadığınız dersleri alabilirsiniz. Yaz okulu tek sınav olup %100 etkilidir. Bütünleme sınavları gibi final sınavı yerine geçmez. (Anadolu Üniversitesinde bütünleme sınavı bulunmamaktadır.)

Yaz Okulu Harçları:

Alınan Ders Sayısına Göre Ödenecek Öğretim Gideri Ücreti
Yaz okulunda 1 Ders alan öğrenci Toplam ₺160,00 öder.
Yaz okulunda 2 Ders alan öğrenci Toplam ₺175,00 öder.
Yaz okulunda 3 Ders alan öğrenci Toplam ₺190,00 öder.
Yaz okulunda 4 Ders alan öğrenci Toplam ₺205,00 öder.
Yaz okulunda 5 Ders alan öğrenci Toplam ₺220,00 öder.

2021 yılı aof yaz okulu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Açıköğretimde yer alan kayıt türlerine göre ödenebilecek harçları sizlere iletelim.

Yeni Kayıt

Açıköğretime yeni kayıt olan bir öğrenci Cumhurbaşkanlığı Kararına göre yukarıdaki tablolarda yer alan ücreti öder. Bu ücret sınav hizmeti, basılı malzemeler ve diğer hizmetleri içerir. Dönem öğretim gideri olarak adlandırılır.

Kayıt Yenileme

Kayıt yenileme yapacak olan öğrenciler için yukarı tablo baz alınabilir. Staj ve uygulama dersi bulunmayan bölümlerde alt limit 285 TL, Sosyal Hizmet bölümünde ise alt limit 405 TL olarak belirlenmiştir. Teknik ünvanı verilen bölümlerde ise alt limit 305 TL olmakla birlikte aldığınız derslerin kredisine ve ekstra derslere göre harç miktarı değişkenlik göstermektedir.

Yabancı dilde eğitim veren bölümlerde [Uluslararası İlişkiler (İngilizce), İşletme (İngilizce), İlahiyat (Arapça)] ise dersin kredisine bakılmaz ve sabit olarak 660 TL öğrenim kredisi ödemeleri gerekir.

Uygulama dersi olan bölümlerde uygulama dersini alacağı dönemde her bir uygulama dersi için ekstra 80 TL ödemesi gerekir. Yukarıdaki tabloda yer alan öğrenim giderine 80 TL ilave edilir.

Laboratuvar dersi olan bölümlerde uygulama dersini alacağı dönemde her bir laboratuvar dersi için ekstra 120 TL ödemesi gerekir. Yukarıdaki tabloda yer alan öğrenim giderine 120 TL ilave edilir.

Öğrenci Katkı Payı

Yukarıda yer alan öğrenim giderinin dışında öğrenim sürelerini dolduran öğrencilerin 38,5 TL katkı payı ödemeleri gerekmektedir.

Öğretim süreleri 2 yıllık önlisans bölümünde okuyan öğrenci için 2. yılın sonunda, 4 yıllık lisans bölümünde okuyan öğrenci için 4. yılın sonunda sona erer.

Açıköğretim öğrenim giderini ve katkı payını ödediğiniz müddetçe okumaya devam edebiliyorsunuz. Normal süreleri aştığınızda ek olarak katkı payını ödemeniz gerekmektedir.

AnadoluYÖS ile Kayıt Olanlar

Açıköğretime kayıt yaptıracak olan T.C uyruklular, uyruklarından bir tanesi T.C olan çift uyruklular, mavi karta sahip olanlar ve suriyeliler öğrenci katkı payını ödemez sadece öğrenim giderini öder.

Yurtdışından kendi imkanlarıyla gelerek açıköğretime kayıt olan yabancı uyruklu öğrenciler öğrenim giderine ek olarak öğrenci katkı payını da öder.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.