KayıtlarSınavlar

Açıköğretim Dikey Geçiş (DGS)

Açıköğretim Dikey Geçiş kayıt işlemleri her yıl eylül aylarında yapılmakla birlikte iki yıllık bölümlerden mezun durumdaki veya mezun olabilecek durumdaki öğrencilerin DGS sınavına girerek tercih işlemlerinde açıköğretim yazmaları neticesinde açıköğretime kayıt olabilecekleri bir kayıt türüdür.

Açıköğretim kayıtları sınav ile ve sınavsız olarak gerçekleştirilebiliyor. Bu kapsamda açıköğretim kayıt türlerini sizlere detaylı olarak anlatmaya çalışıyoruz. Daha önceki yazılarımızda YKS ile açıköğretime kayıt, İkinci Üniversite ile kayıt, Yatay Geçiş ile kayıt aşamalarını anlatmıştık. Her dönem yapılan kayıt yenileme işlemi içinde detayları sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda Açıköğretime Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kapsamında 2 yıllık bölümlerden dört yıllık açıköğretim bölümlerine kayıt aşamalarını anlatacağız.

Meslek Yüksek Okullarından mezun olanlar, iki yıllık ön lisans bölümlerinden mezun olanlar “Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” kapsamında dikey geçiş sınavına girerek üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilmektediler.

Açıköğretim ön lisans mezunlarının da girebildiği Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ÖSYM (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından organize edilerek yürütülmektedir. İki yıllık açıköğretim bölümlerinden mezun olarak örgün veya açıköğretim dört yıllık lisans bölümlerine geçiş yapmak isteyen öğrenciler DGS sınavına girmelidir.

Aynı şekilde iki yıllık örgün bölümlerden mezun olarak açıköğretime kayıt olmak isteyen öğrencilerin de DGS sınavına girerek tercih yapmalı ve yerleşmelidir. Önceki yıllarda açıköğretim bölümlerine sınavsız dikey geçiş yapılabilir iken artık böyle bir imkan bulunmuyor. Açıköğretim bölümleri içinde DGS sınavına girmeli ve tercih yaparak yerleşmelisiniz.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Tarihi

2021 yılı DGS (Dikey Geçiş Sınavı) için 21 Mayıs – 31 Mayıs 2021 tarihleri arasında başvurular alınacak. ÖSYM aday işlemleri merkezi ( https://ais.osym.gov.tr ) üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Yapılan başvuruların ardından 2021 DGS Sınav 11 Temmuz 2021 tarihinde yapılacak. Sınavın online veya yüz yüze yapılması konusunda koronavirüs tedbirleri kapsamında henüz bir açıklama yapılmadı. Sınav zamanı yaklaştığında sınavın nasıl yapılacağı konusunda ayrıntılı açıklama yapılacaktır. DGS’nin merkezi bir sınav olması nedeniyle beklentiler sınavların yüz yüze yapılması şeklinde olduğunu da belirtelim.

DGS sınavlarında 60 adet matematik 60 adet türkçe sorusu olmak üzere 120 adet soru sorulmakta olup yüz yüze sınavlar için 150 dakika süre verilmektedir. Açıköğretim sınavlarında olduğu gibi DGS sınavlarında da 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

Açıköğretim Dikey Geçiş Kayıtları

Açıköğretim Dikey Geçiş (DGS) Kayıtları
Açıköğretim Dikey Geçiş (DGS) Kayıtları

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS sınavı sonrasında tercih yaparak açıköğretime yerleşen öğrencilerin kayıt işlemleri yerleştikleri üniversite tarafından yapılmaktadır. Açıköğretim fakültesi bulunan üniversiteler Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi olup bu yazımızda Anadolu Üniversitesi kayıt işlemlerini anlatmış olacağız.

Açıköğretim DGS kayıtları her yıl eylül ekim aylarında gerçekleştiriliyor. 2020 yılı Dikey Geçiş kayıtları 28 Eylül – 1 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleştirilmişti. 2021 yılındaki DGS kayıtları da Eylül sonu Ekim başı tarihlerinde yapılacaktır. Her yıl DGS sonuçları farklı tarihlerde açıklandığı için açıköğretim dikey geçiş kayıt tarihleri DGS sonuçlarının açıklandığı tarihe göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle kesin kayıt tarihleri DGS sonuçlarının açıklandığı tarihte belli olacaktır.

Açıköğretim Dikey geçiş kayıtları temel olarak 3 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar İnternet kaydı, bankaya harç yatırılması ve kayıt kontrolü aşamalarıdır.

1. İnternet Kaydı

Dikey geçiş sınavı ile açıköğretime yerleşen öğrenciler dikey geçiş sınavı sonuçlarına göre belirtilen tarihlerde önceline internet kaydı yapmaları gerekmektedir.

İnternet kaydı için http://aof.anadolu.edu.tr adresine girmeli Kayıt Otomasyonu bağlantısı “Dikey Geçiş” kısmından edevlet şifreniz ile giriş yaparak kayıt işlemini tamamlamanız gerekmektedir.

Önceki yıllarda internet kaydı sonrasında kayıt için gerekli belgelerin aof bürosuna bizzat teslim edilmesi gerekliydi. 2020 yılı itibariyle pandemi nedeniyle tüm kayıt işlemleri sadece online olarak yapılabilir duruma geldi.

2. Harç Yatırılması

İnternet kaydı sonrasında karşınıza bankaya yatırmanız gereken harç miktarı çıkacaktır. (2021 yılı harç ücretleri için tıklayınız.) Harcınızı Ziraat bankasına yatırabiliyorsunuz. Ziraat bankası banka içerisinde harç alınmamakta olup ziraat bankası bankamatiklerinden kartsız işlem menüsünden açıköğretim harcınızı yatırabiliyorsunuz.

3. Kayıt Kontrolü

İnternet kaydı yapıp harcınızı yatırdıktan sonra öğrenci sayfanıza girerek kayıt durumunuzu kontrol etmelisiniz. Kayıtlar otomatik olarak onaylanmakta olup herhangi bir sorun oluşması durumunda aof bürosu ile iletişime geçmelisiniz. Kayıt işlemlerinde bir sorun oluşması ihtimaline karşı kayıt işleminizi son güne bırakmamanızı mümkün ise son güne 3-4 gün kala işlemlerinizi tamamlamanız önermekteyiz.

Dikey geçiş ile açıköğretime kayıt olan tüm öğrencilere başarılar dileriz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.