Kayıtlar

Açıköğretim Kayıt İşlemleri 2022

Açıköğretim Kayıt İşlemleri için Açıköğretim eğitim sistemi tüm dünyada uygulanan bir sistem olmakla birlikte ülkemizde en fazla öğrenci bulunduran üniversite ve fakülteler açıköğretim öğrencilerine sahip fakültelerdir. Bunlardan en fazla öğrencisi olan üniversite Anadolu Üniversitesi, ardından Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’dir. Ankara Üniversitesi’de açıköğretim fakültesini yeni açmış olup öğrenci kaydına 2021 – 2022 yılında başlamıştır.

Önceki yıllarda açıköğretime sınavsız olarak bir çok şekilde kayıt yapılabiliyor iken günümüzde sadece ikinci üniversite kapsamında sınavsız kayıt olunabilmektedir. Eğer herhangi bir üniversitede okuduysanız veya hala okuyorsanız açıköğretime sınavsız kayıt olabilirsiniz. Eğer lisans bölümünden mezun olduysanız veya okuyorsanız lisans ve önlisans bölümlerine, önlisans bölümünden mezun olduysanız veya okuyorsanız önlisans bölümlerine kayıt olma hakkınız bulunmaktadır.

Açıköğretim Kayıt Türleri

Açıköğretime kayıt olmanın bir çok yolu vardır. Haliyle bir çok kayıt türünden bahsetmek mümkündür. Sırayla bunları sizlere açıklayarak kayıt türleri ve kayıt şekilleri hakkında bilgi vermek doğru olacaktır.

YKS İle Yeni Kayıt

Eğer daha önce bir üniversite okumadıysanız ve şu anda okumuyorsanız açıköğretime kayıt olmak için YKS sınavına girmelisiniz. 2022 YKS sınavına girerek önlisans için 150 barajını, lisans için 180 barajını aşmanız tercih yapmak için ön şarttır. Gerekli puanı aldığınızda ÖYSM sitesinden tercih yapmalı ve tercihleriniz arasında açıköğretim bölümlerine yer vermelisiniz. Tercih sonuçları açıklandığında açıköğretim kaydınızı yapabilirsiniz. Son yıllarda kayıt işlemleri online yapılmakta olup üniversiteye gitmeden kayıt işleminizi tamamlayabileceksiniz.

İkinci Üniversite Kaydı

Herhangi bir üniversitede okuduysanız veya şu anda bir üniversitede okuyorsanız ikinci üniversite kapsamında açıköğretime sınavsız olarak kayıt olabilirsiniz. Aynı anda bir üniversitede bir kaydınız olabileceği için bir adet Anadolu Üniversitesi bir adet Atatürk Üniversitesi şeklinde iki adet açıköğretim fakültesini açıköğretim olarak aynı anda okumanız mümkündür. İkinci üniversite kaydında harç bedeli normal kayıtlara oranlar 38,5 TL daha fazla olmaktadır. Bunun dışında sınav, eğitim ve diploma olarak normal kayıt olan öğrenciler ile ikinci üniversite olarak kayıt olan öğrenciler arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Kayıt esnasında Yabancı dil, Türk Dili ve Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi derslerinden muafiyet başvurusu yaparak muaf olabiliyorsunuz.

Dikey Geçiş Kaydı

Üniversitelerin iki yıllık önlisans bölümlerinden mezun olan ve mezun olabilecek durumdaki son sınıf öğrencileri dikey geçiş sınavı (DGS) ile açıköğretim lisans (4 yıllık bölümler) programlarına kayıt olabilmektedir. Önceki yıllarda sınavsız geçiş mümkün iken uzun yıllardır sadece DGS ile geçiş yapılabiliyor. DGS sonrası tercihlerinizde açıköğretim bölümlerine yer vermeniz ve yerleşmeniz gerekiyor. Açıköğretime yerleştikten sonra normal öğrencilerin kayıt olduğu gibi online olarak açıköğretime kayıt olabiliyorsunuz. Mezun olduğunuz bölüme göre ekstra ders alıp almayacağınız (intibak dersleri) belirleniyor. Yabancı dil, Türk Dili ve Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi derslerinden muafiyet başvurusu yaparak muaf olabiliyorsunuz.

Yatay Geçiş Kaydı

Üniversitelerde okuyan öğrenciler yatay geçiş kapsamında açıköğretime geçiş yapabiliyor. Yatay geçiş işleminde mevcutta okuduğunuz bölüme geçiş yapabiliyorsunuz. Yatay geçiş işlemleri merkezi yatay geçiş puanıyla yapılabiliyor. Yatay geçiş koşulları üniversitelere göre değişkenlik gösterebilmekte olup geçiş yapmayı düşündüğünüz üniversitenin yatay geçiş koşullarını ve kontenjanlarını internet sitelerinden inceleyebilirsiniz.

Açıköğretim Kayıt İşlemleri
Açıköğretim Kayıt İşlemleri

Kayıt Yenileme

Kayıt Yenileme işlemleri her dönem yapılmaktadır. Açıköğretime yeni kayıt olan henüz 1. dönemini okuyacak olan öğrencilerin kayıt yenileme yapmalarına gerek yoktur. Bu öğrencilerin dışında kalan tüm öğrencilerin her yıl güz ve bahar dönemi başlarında kayıt yenileme yapmaları gerekmektedir.

Kayıt yenileme işlemi için öncelikle internet üzerinden ders ekle – sil ile derslerinizi seçmelisiniz. Ders seçimi sonrasında bankaya yatırmanız gereken harç ücreti belirlenecek ve size bildirilecektir. Ardından Ziraat bankasına kayıt yenileme harcınızı yatırmalısınız. En son olarak öğrenci otomasyon sayfanızda kayıt yenileme durumunuzu kontrol ederek işlemin tamamlandığını doğrulayabilirsiniz. Kayıt yenileme yapmayan öğrenciler ilgili dönemde hiç bir sınava giremezler.

Açıköğretim Yaz Okulu

Açıköğretimde yaz okulu uygulaması bulunmakta olup tüm öğrenciler yaz okuluna başvurabilmektedir. Yaz okulu için başvuru yapmak gerekmektedir. En fazla 5 ders alınabilmekte olup alınan ders sayısına göre yaz okulu ücreti belirlenmektedir. Yaz okulunda kaldığınız dersleri alabileceğiniz gibi daha önce almadığınız dersleri de alabilirsiniz. Yaz okulu kendi başına bir dönem olup (Güz dönemi ve Bahar Dönemi gibi) herhangi bir sınavın yerine geçmez. Yaz okulu sonunda 1 adet sınav yapılır ve bu sınav %100 etkili olarak dersinizin ortalaması belirlenir. Ardından harf notu verilir ve genel not ortalamanız hesaplanır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.